Erasmus+ hanke vihdoin totta!


Rauhalan päiväkodin henkilökunnalle on tarjoutunut mahtava mahdollisuus tutustua muihin Eurooppalaisiin päiväkoteihin Erasmus-projektin muodossa. Kaikki alkoi noin vuosi sitten, kun johtajamme Päivi Ahola kysyi olisimmeko kiinnostuneita tällaisesta kansainvälisestä toiminnasta. Jaa, no että oltiinko? No todellakin.

Mukana on kaiken kaikkiaan kuusi päiväkotia eri maista ja teemana ulkoilma-aktiviteetit. Vierailemme vuorotellen toistemme luona ja kaikille vierailuille tulee joka maasta aina muutama varhaiskasvattaja. Näin pystymme jakamaan ideoita sekä kokemuksia toistemme kanssa. Mukana olevat maat ovat Unkari, Latvia, Turkki, Ruotsi, Espanja ja Suomi. Koska Unkari on projektin aloittaja ja päävetäjä, matkaamme sinne ensimmäisenä.

Tämänkaltainen projekti täytyy tietysti suunnitella hyvin etukäteen ja hakuprosessi (rahoitusta ja muuta varten) aloitettiinkin hyvissä ajoin viime keväänä. Piti miettiä millaisen vierailun haluaisimme järjestää mahdollisille vierailijoille. Mietittiin ajankohtaa, ohjelmaa, päiväkotiaktiviteettia, ilta-aktiviteetteja, maskottia Rauhalan päiväkodille sekä sitä, ketkä kaikki meistä halusivat lähteä ulkomaille. Ajankohta oli helppo, talvella tietenkin. Sitten vain toivotaan, että saamme oikein idyllisen talvisään helmikuulle 2020, jolloin tapaamisen olisi määrä olla Loviisassa. Ohjelmaksi mietimme perinteisiä talvileikkejä, mäenlaskua, jäätaiteen tekoa jne. Säästä riippuen tietenkin. Maskotiksi valikoitui väriä talveksi vaihtava metsäjänis.

Kun hakemus oli kirjoitettu, odoteltiin vain. Loppukesästä tuli päätös projektin läpi menemisestä ja me pääsimme mukaan! Sitten alkoikin tapahtua melko nopeasti. Kuulimme, että ensimmäinen matka olisi jo lokakuussa.

Odotukset ovat kaikilla projektiin osallistuvilla suuret. On todella mielenkiintoista päästä tutustumaan muiden maiden varhaiskasvatukseen ja kulttuuriin muutenkin. Saahan tällaisella matkalla varmasti paikallisesta kulttuurista paremman kuvan, kuin perusturistina samassa paikassa. Toivottavasti projekti tuo uusia ideoita omaan toimintaamme ja toivomme myös, että me voimme antaa ideoita muille. Esimerkiksi suomalaiset talvihaalarit ja kuravaatteet voivat olla melko eksoottinen asia monelle ulkomaalaiselle. Hauska päästä näkemään mitä esimerkiksi Espanjalaiset ajattelevat talvipakkasella ulkoilusta, eikö vaan?


Maskottipuput tutkivat tuliaiskirjaa...
Lokakuun matkakohteena on siis Unkarin Paks. Sinne ovat lähdössä Päivi, Saana ja Senni. Ohjelma vaikuttaa tiiviiltä, mutta myös monipuoliselta ja mielenkiintoiselta. Päiväkotivierailujen, metsäaktiviteetin ja muun lisäksi pääsemme vierailemaan mm. paikallisella ydinvoimalalla. Matkakuumeen kasvaessa olemme valmistelleet PowerPoint esitelmän Loviisasta ja Rauhalan päiväkodista, hankkineet tuliaisia ja Annika on taitavana virkkaajana tehnyt matkalle lähtevät maskottipuput valmiiksi. Nyt hommat ovatkin pakkaamista vaille valmiina. Tiistaiaamuna suuntaamme kohti Helsinki-Vantaata ja Unkaria, suurin odotuksin.

Viszontlátásra! Eli ’näkemiin’ tältä kertaa ja hauskaa lokakuuta!

 

Senni Laamanen

Varhaiskasvatuksen opettaja, Rauhalan päiväkoti
 

Kommentit

Suositut tekstit