Montessoripedagogiikkaa länsinaapurissa

Erasmus matkamme Ruotsin Landskronaan ja siellä Säbyholmsin Montessoripäiväkotiin alkoi odottavin mielin. Reissulaisista jokaisella oli jonkinlainen tietämys Montessorilaisuudesta ja olimme googlailleet päiväkotia, joten tiesimme, että hienot puitteet odottavat meitä. Mökkimajoituksestamme olimme myös ottaneet etukäteen selvää ja vähän jännitti, pitikö netin tiedot paikkaansa.

Saavuimme Borstahuseniin 24.9. iltapäivällä ja team Finland sai respan mukaan ”parhaan mökin”, vähän vitsailimme, että noinkohan, kun kevään jääkiekon MM voitto napsahti meille. Tosin respan huumorintajuinen työntekijä tuumasi jääkiekkoviittaukseeni välittömästi, että voidaan laskea kuinka monta kertaa he ovat voittaneet meidät… 

Leirintäalue oli siisti sekä rauhallinen, kävelymatkan päästä Säbyholmsista ja merikin oli lähellä, kaunis paikka. Mökkimme oli tosiaan hyvällä paikalla, hieman saimme nurista suihkun lattiakaivosta, joka ei vetänyt ja meillä oli lähes tulvatilanteita kun kävimme suihkussa. Asia kuitenkin korjattiin loppujen lopuksi.


Keskiviikkona 25.9. aamulla kaikki tiimit tapasivat respan edustalla, josta Eva (Montessoripäiväkodin johtaja) työtiimeineen opasti meidät Säbyhölmsin tiluksille. Päiväkoti & koulu sijaitsi vehreän lehtometsän läheisyydessä ja rakennukset olivat upeita. Päiväkoti / esikoulurakennus on n. 1800- luvulta. Tiluksilla on myös Montessorikoulu, koulurakennus on ollut ennen 200 hevosen talli. 

Piha-alue oli vehreä ja tilaa leikkiä & temmeltää oli paljon. Pihalla kasvatettiin hyötykasveja, joita hoidettiin yhdessä lasten ja perheiden kanssa. Perheet osallistuvat muutenkin paljon päiväkodin/koulun arkeen. He mm. pitävät piha-alueet siistinä, auttavat tilojen kunnossapidossa jne. Meille kerrottiin, että arki ei pyörisi ilman vanhempien jatkuvaa osallistumista. 


Sisätiloihin tutustuessa ei oikein tiennyt mihin silmänsä laittaa, oli niin paljon uutta ja hienoa katseltavaa. Paikat olivat hämmentävän siistejä ja lapset rauhallisia puuhiensa ääressä. Joka ryhmässä, ikätasosta riippumatta hyllyt olivat järjestyksessä ja Montessorimateriaalit niille kuuvilla paikoillaan. Tosin meitä hiukan hirvitti ryhmien kalusteiden epäergonomisuus, kaikki oli todella matalalla. Heillä oli aikuisille matalia ”satulatuoleja”, ja muita ratkaisuja ergonomiaan, mutta totesivat että haastavaahan se välillä on. 

Montessori-ympäristö suunnitellaan lapsen mittojen ja tarpeiden mukaan, ja ympäristön välineistö innostaa lasta hakeutumaan sellaisten tekemisten pariin, joihin lapsella on sillä hetkellä herkkyys.


Lemmikkejäkin päiväkodilta löytyi. Monessa ryhmässä oli akvaario, jossa oli kaloja ja yhdellä ryhmällä oli 2 jättietanaa, hui sentään, oli tosiaan isoja! Lemmikkejä hoidetaan yhdessä lasten kanssa.


Metsäalueelle pääsi suoraan ”kartanon” takapihalta ja henkilökunta kertoi että metsäretkiä tehdään paljon. Pääsimme lapsiryhmän mukana tutustumaan metsään ja koimme mm. hiljaisen paikan. Lapset olivat itse ideoineet metsäpolun pätkän, jossa piti liikkua puhumatta (mitään ääniä ei saanut päästää), kuuntelimme metsän ääniä ja ihastelimme näkemäämme. Hiljaisen paikan jälkeen jokainen lapsi kertoi jotain näkemäänsä, kokemaansa ja siitä keskusteltiin yhdessä. Lapset kunnioittavat luontoa ja osasivat kertoa kokemastaan ja näkemästään. Opettaja kertoi että lapsille puhutaan aina asioiden oikeilla nimillä esim. lintu ei ole vain lintu vaan kerrotaan mikä lintu, tai puu ei ole vain puu vaan esim. tammi.


Ideoita askarteluihin ja pihapuuhin saimme keskiviikon ulkoaktiviteeteistä, oli vaahtotoukkien puhaltamista, hyrrien tekoa ja säänkestävien pihakoristeiden askartelua & vaikka mitä. Jokainen tiimi teki mm. mobilet/tuulikellot. Unkarin tiimi oli maalamassa koristeita ennen meitä ja sain luvan kuvata heidät blogiimme. Salamakin halusi mukaan askarteluihin ja kuviin.


Torstaina Ruotsin tiimi oli järjestänyt meille barbecuejuhlat. Herkkuja syötiin ja saimme maistaa mm. ruotsalaista virvoitusjuomaa julmustia, joka muistuttaa makeaa kotikaljaa sekä omenalimonadia. Joulun alla juomaa myydän nimellä julmust ja pääsiäisenä påskmust. Mukava yhteinen illanvietto ja saimme rauhassa jutella eri tiimien kanssa. Puheenaiheena oli myös helmikuun Suomen tapaaminen, mahdollinen kova pakkanen hirvitti lämpöisten maiden tiimejä. Kauhistuneita ilmeitä saimme, kun kysyimme olisiko innokkuutta avantoon…


Reissumme oli avartava ja saimme pohdittavaa omaan arkeen. On hienoa saada olla mukana projektissa. Nyt jäämme odottamaan helmikuuta ja tapaamista Loviisassa. Suunnittelutyö on jo pikkuhiljaa aloitettu. Toivomme hyvää talvea, lunta ja pakkasta, jotta voimme tarjota vieraillemme suomalaisia talviaktiviteetteja ja elämyksiä.

Varhaiskasvatuksen opettaja Pia Savolainen
Rauhalan päiväkoti, Nassikat Loviisa

Kommentit

Suositut tekstit